Lönesamtal - based on a true story...

Susfu ställde nog den bästa frågan "Monolog? Dialog? Eller bara låg?"

Får man välja alla tre?

Jag började med att förbereda mig mellan halv ett och fem över halv ett igår natt, en snabb genomläsning av "diskussionpapperet" sen grät jag..näe, det gjorde jag inte, men det låter mer dramatiskt så. Som vanligt kunde jag inte somna och gick då igenom precis vad jag skulle säga, hur jag skulle lägga fram det..det kändes bra..sen somnade jag..

En halvhysterisk dag på kontoret..jag kom i tid idag..även om jag inte vaknade riktigt så tidigt som jag först trodde..
Kvart i fyra på eftermiddagen börjar jag skriva ner lite stolpar att använda mig av..allt som jag kom på natten innan är som bortblåst och jag känner mig låg..fem i fyra står jag och diskuterar en gammal förfrågan som vi inte svarat på..klockan blir fyra..mötet ska börja...vi fortsätter diskutera den gamla förfrågan..kvart över fyra är jag klar..rafsar ihop anteckningarna, tar en snus och fyller på vattenglaset..

Monologen börjar...
Det där papperet som ska vara diskussionsunderlag går chefen igenom..nej, fel av mig..först drar han lite om löneläget i landet (som att det ligger på ca 10% på tre år i alla avtal, som vårt företag inte behöver bry sig om eftersom de inte skrivit på något kollektivavtal) och hur vi fått en pott från Schweiz på 2.5% att fördela inom varje grupp..turligt nog inte bara inom support engineer-gruppen..man kan sno lite från andra grupper också, speciellt för din tjänst Jerker eftersom du supportar alla avdelningar, lite mer blabla om löner i allmänhet och om hur en del löner ökar mer för att det byts tjänster und so weiter...
Sen diskussionsunderlaget..kvaliteten på ditt jobb är lysande, du är lojal, ställer alltid upp (nej, gör jag? Jag sitter ju fan på lördagar i augusti och stansar in VPA:n eftersom de högre upp inte behagar bli klara i tid..kul..), de vardagliga sakerna sköter du snyggt och snabbt..
Career opportunities med Clash på cd-spelaren precis nu..känns ironiskt..
Det negativa..flextiderna, de utöver de vanliga uppgifterna (jag vet, jag prioriterar det dagliga..)..initiativförmågan..tja..det är väl något som ligger i blodet tror jag..det sprutar inte ur idéer från mig, men nog gör jag lite..fast jag gör det i det tysta..alltså vet ingen om det innan de frågar..korkat..inställningen..upplevs lite gnällig (skyll på min mor, jag har ärvt det av henne..)...kan väl hålla med om det, men hur kul är det att bli rövknullad vid varje lönemonolog?
Positivt igen, det sociala är bra, har aldrig hört från någon i Schweiz som talat illa om dig och blablabla..vet allt, kan allt..
Sen en stunds andhämtning, lite mer fokusering på det negativa (ja, han får nästan det positiva att låta negativt ibland), du får 600 kr till..lite mer än 2.5% alltså..vad tycker du om det? Ögonen tårades lite..pissad på igen..

Lönedialogen...
Här valde jag att inte lägga mig ner och gråta samtidigt som jag skriker "JAG VILL", istället påpekade jag att ni underskattar vikten av min tjänst ordentligt, utan mig flyter inget, när jag är bort blir det kaos, men jag har accepterat er syn på min tjänst. I år har jag däremot även fått säljansvaret mot T+M Storkund och det bör generera en kraftig löneökning. Det gör att jag frontar kunden. Nu är det jag som är ansvarig och får ta skiten när det går fel, även det positiva iofs.
Jag ÄR bra. Jag kan inte se någon annan på det här kontoret som kan sköta T+M Storkund bättre än mig, det finns ingen, jag är den som har mest insikt av alla och det kan jag säga direkt att för 600 kr mer i månaden tar jag inte på mig det jobbet!!
Jag förbluffar mig själv, var är mössan som jag ska hålla i handen samtidigt som jag med blicken nedsänkt tar emot något hårt där bak?
Jag fortsätter och förklara varför jag är värd mer. Säger att 2-4000kr mer är rimligt för att ta på mig den tjänsten, det är en krävande kund, där snabba och bra svar är A och O, något som det känns att bara jag förstår...
Chefen frågar vem som jag tycker ska ha mindre för att jag ska ha mer? Här ångrar jag mig lite, skulle bitit ifrån bättre, men förklarar att det inte handlar om någon pott här. Det handlar om en ny tjänst, det finns pengar för den..Håkki har ju slutat, så där finns det inget att hämta från mig..aldrig att jag faller i den fällan...
Han byter fokus, säger, om vi tar bort T+M skulle lönen vara okej då?
Jag tycker fortfarande att ni poängsätter min tjänst bedrövligt, men det har jag accepterat, så 600 kr mer utan T+M skulle jag acceptera..
Avslutning...han ska gå igenom det igen..besked nästa vecka..firmafest imorgon, kan säkert komma någon GKAM eller GM då och ta mig lite avsides..men mina krav står fast, jag viker mig inte..det kommer säkert att betyda att jag inte får T+M, men det är skitsamma..jag tycker det är kul, men jag tar inget mer där bak nu..

Låg
Kontentan efter monologdialogen är ändå att jag känner mig ganska låg..de har återigen försökt köra över mig, den här gången stod jag iaf upp för mig...en grym förbättring jämfört med tidigare år..jag kände att jag hade något på fötterna också..
Chefen tackade för att jag varit konstruktiv, jag svarade att jag först tänkt ligga på golvet och gråta samtidigt som jag skriker "Jag vill", men att jag ändrade mig i sista stund..då skrattade han..
Jag var ändå ganska glad innan jag skrev det här, för er som inte orkat läsa ett gråtråkigt fotbollsreferat längre ner så gjorde jag ett mål och ett assist tidigare ikväll..

Imorgon jobbar jag halvdag..ska till Polisen och ansöka om vapenlicens, om det har något med lönesamtalet att göra eller inte får ni fundera på bäst ni vill..

Kommentarer
Postat av: Susfu

"Chefen frågar vem som jag tycker ska ha mindre för att jag ska ha mer?"
Det var det sämsta argumentet i boken! Herre Gud vilken nolla. Mycket bra att du hade svar på det.
Hoppas det blir bra!
Kram

Postat av: mini

Jag är stolt, holvarg som du är stod du upp precis som det ska vara. Du ska var nöjd med dig själv min vän!

2007-06-01 @ 11:20:43
URL: http://www.curlingkanalen.se
Postat av: mini

Du ska vara stolt, som den holvarg du är bet du tillbaks och lät inte chefen köra över dig med dåliga argument!
Lonely tigers bar club styrelse är mycket nöjda med ditt handlande.

2007-06-01 @ 11:26:26
URL: http://www.curlingkanalen.se
Postat av: Jerk

Susfu: jag vet..tror inte han själv var så nöjd med den meningen :)
Mini: I'm doing my best..hur blev det med upptakten förresten jag åker ner till Skåne först på torsdagen..

2007-06-01 @ 12:03:26
URL: http://dalaibk.webblogg.se
Postat av: gina

"vem som jag tycker ska ha mindre för att jag ska ha mer" och "om vi tar bort T+M skulle lönen vara okej då?" visar bara att din chef inte är sin uppgift vuxen. Hans frågor avslöjar att han inte borde sitta som personalansvarig. Bedrövligt.

2007-06-04 @ 22:23:29
Postat av: Jerk

Han är ganska bra annars så..han kanske blev överraskad över att jag var saklig och argumentativ för första gången :)

2007-06-04 @ 23:34:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback